Markaryd/Ljungby

Vill förbjuda att Bolmentunneln tas i drift

"Flagrant hanterande"
1:46 min

Markaryd och Ljungby kräver att Länsstyrelsen ska förbjuda Sydvatten att ta Bolmentunneln i drift innan bolaget fått tillstånd för uttaget av vatten.

– Det här är ett flagrant hanterande från länsstyrelsens sida, alltså att man säger redan från början att fortsätt ni med er olagliga eller otillåtna verksamhet, vi kommer att meddela tillstånd i efterhand, säger Bengt Germundsson, kristdemokratiskt kommunalråd i Markaryds kommun.

Bolmentunnel forslar vatten från Bolmen till Skåne - men på sin väg söderut blandas Bolmenvatten med grundvatten. Det finns nämligen i rejält inläckage - 6,3 miljoner kubikmeter grundvatten läcker in årligen.

Saknar tillstånd

Men problemet är att Sydvatten saknar tillstånd för att ta ut grundvatten, och uttaget påverkar markägare längs sträckning. Och förra året slog miljööverdomstolen fast att det krävs tillstånd och att Sydvatten bör tvingas att vidta åtgärder för att begränsa påverkan för markägarna.

Och det har också inletts en tillståndsprocess men tillståndet är inte klart och under tiden släpper företaget på vattnet - utan tillstånd. Ljungby och Markaryd kommun kräver idag att länsstyrelsen stoppar uttaget tills det finns ett tillstånd.

Ser mellan fingrarna

– Man ska inte kunna bedriva en verksamhet mot gällande laga kraft vunna domar samtidigt som länsstyrelsens tjänstemän och landshövdingen sitter och ser mellan fingrarna och håller för öronen, säger Bengt Germundsson (KD).

Han menar att det är häpnadsväckande att länsstyrelsen inte på egen hand agerat för att stoppa företaget och menar att det är att jämföra med att säga till kronobergarna att i länet är det okey att bygga hus först och ansöka om bygglov i efterhand:

– Jag förstår faktiskt inte hur länsstyrelsen kan agera på det här sättet. Vi ska värna rättssäkerheten. Vi är ju faktiskt inte någon bananrepublik, säger Bengt Germundsson.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".