1 av 3
"Vi kallar den skitbilen," säger Elin Johansson och Marita Carlsson. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Marita Carlsson och Elin Johansson protesterar mot bilarna de tvingas köra i sitt arbete inom hemtjänsten. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Marita Carlsson och Elin Johansson framför bilen som de inte tycker är lämplig för körning på landsbygd. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Ljungby

Hemtjänstpersonal protesterar mot små bilar

"Vi är rädda"
1:38 min

De som arbetar inom hemtjänsten i Ryssby har länge riktat hård kritik mot de bilar de tvingas använda i jobbet. Bilarna är för små och för farliga att köra med på smala och dåliga vägar menar de, men trots både protestlistor och möten har ingenting hänt.

– Vi är ute och kör på dåliga vägar med mycket snö och framförallt med jättemycket vilt och det här är en liten shoppingbil som ska hålla sig i stan. Det är som en dödsfälla anser vi allihopa, säger Marita Carlsson som arbetar i hemtjänsten i Ryssby.

Och hon får medhåll av kollegan Elin Johansson.

– Vi behöver ta oss fram i alla väder, men det går ju knappt på sommaren i den lilla bilen. De äldre skrattar ju åt oss när vi kommer.

"Som att köra med en papplåda"
Det var förra vintern som hemtjänsten i bland annat Ryssby fick sina två nya bilar av märket Toyota Aygo. Men ganska snabbt visade det sig att bilarna inte var lämpade för körning på smala krokiga vägar ute på landsbygden. Bilarna är för små, väghållningen är usel - det är som att köra med en papplåda, säger de som jobbar i hemtjänsten i Ryssby. Och de är rädda när de ger sig ut på vägarna, säger Marita Carlsson.

– Ja, vi är rädda. Och jag är aldrig rädd när jag kör bil annars, vilket väglag det än är, men i de här bilarna är jag det. För det finns ingen väghållning på dem. De studsar hit och dit och fram och tillbaka så det är som en gummiboll att studsa runt i.

Ingenting händer
Men trots att hemtjänstpersonalen i över ett år har protesterat mot de små bilarna och krävt att de byts ut mot större så har ingenting hänt.

– Det är tråkigt att det inte händer något, att de inte lyssnar på oss. Jag tycker det är fruktansvärt att de behandlar sina anställda så illa, säger Elin Johansson.

– Vi vill verkligen ta hand om våra vårdtagare som vill bo kvar ute på landsbygden, men då måste vi få möjlighet och arbetsredskap till det också, säger Marita Carlsson.

Vad gör ni om ni nu inte får några större bilar?
– Vi kommer inte att ge upp, vi kommer inte att göra det för det här är vår säkerhet, säger Marita Carlsson.

– Vi har ju pratat om att strejka vilket man inte får, men vad ska vi göra? Ska alla säga upp sig så står de ju där i skiten själva, säger Elin Johansson.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".