1 av 5
Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
2 av 5
Idag beslutade man i Ljungby att lägga ner skolorna Kånna och Södra Ljunga. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
3 av 5
Ibland måste man ta de här tråkiga besluten, säger kommunalrådet Ann-Charlotte Wiesel (M). Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
4 av 5
Det känns tungt i dag, men jag är optimist, säger Carina Bengtsson (C).
5 av 5
Det är dödsstöten för landsbygden det här, säger Marie Skoog som har två barn i Södra Ljunga skola. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Ljungby

Ja till nedläggning av skolor

"Det är dödsstöten för landsbygden"
1:36 min

Kommunstyrelsen i Ljungby sa i dag ja till att lägga ner skolorna i Kånna och Södra Ljunga, medan Torpaskolan får vara kvar.

– Det är ju tragiskt och fruktansvärt att man inte lyssnar på opinionen. Vad ska man säga egentligen, man kan bara gråta. Det är dödsstöten för landsbygden det här, säger Marie Skoog som har två barn i Södra Ljunga skola och var en av drygt 30 personer som hade kommit för att lyssna på politikerna.

– Ja, alltså, det är ju så vi har jobbat nu och vi ser inte att det finns något annat alternativ. Det är aldrig roligt att lägga ner något, det är mycket skojigare att bygga ut något, men ibland måste man ta de här tråkiga besluten, säger kommunalrådet Ann-Charlotte Wiesel (M).

Det var efter en dryg timmes debatt som en majoritet i kommunstyrelsen i Ljungby sa ja till att lägga ner skolorna i Södra Ljunga och Kånna. Torpaskolan får däremot vara kvar. Det här innebär en besparing på två miljoner kronor.

(S) vågade inte bekänna färg
Moderaterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna sa ja, medan Centern, Folkpartiet och Vänstern sa nej. Socialdemokraterna som hela tiden velat lägga ner alla de tre skolorna vågade inte bekänna färg när det väl var dags för beslut utan avstod från att rösta och det kan tyda på en splittring inom partiet.

Carina Bengtsson (C) hoppas på ett annat beslut när frågan väl ska avgöras i fullmäktige den 1 mars.
– Det känns tungt i dag, men jag är optimist. Och det är faktiskt så att det är fullmäktige som fattar det slutgiltiga beslutet och jag hoppas att ytterligare några ledamöter kommer att ändra sig tills dess.

Kommunstyrelsen beslutade också i dag att göra en fördjupad utredning av skolorna i Torpa, Vittaryd och Hamneda.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".