Växjö

Misstänkt för Växjömord stannar i häktet

Den 31-årige man som är åtalad för att ha dödat en annan man på Kringelvägen i Växjö ska dömas för mord, det ansåg åklagaren idag under sin slutplädering.

Mannen kommer även att sitta kvar i häktet tills domen kommer, beslutade Växjö Tingsrätt efter rättegången.

När den sista rättegångsdagen inleddes idag var det fullt på Tingsrätten i Växjö. Bland åhörarna satt både vänner och familj till offret och den misstänkte.

Alkoholpåverkan och lojaliteter
Med tanke på alla tolv personer som var på efterfesten natten till den 11:e september förra året när en 30-årig man knivhöggs till döds, så har det varit många olika vittnesuppgifter att ta hänsyn till för både åklagare och advokat. Alkoholpåverkan och lojaliteter har gjort det svårt att få en klar bild av vad som hände, enligt åklagare Anna-Karin von Schoultz.

En del vittnen och den mordmisstänkte har dessutom under utredningens gång, ändrat sina versioner av vad som hände i lägenheten.

Starka bevis mot 31-åringen
Men åklagaren menar ändå att bevisningen är stark mot 31-åringen, som idag lugnt satt och följde med under slutpläderingarna. Hon pekar på den tekniska bevisningen som är en kniv där både den mördades och den misstänktes blod kunde spåras. Det i kombination med vad nyckelvittnet har sett, nämligen att 31-åringen var den som utdelade det dödande hugget, ska vara tillräcklig bevisning för att fälla honom för mord. Hur långt fängelsestraffet ska bli överlämnar hon till tingsrätten att bestämma.

Åklagarens redogörelse skiljer sig däremot från försvarets, där 31-åringen menar att han fått en blodig kniv på festen av en man han inte vill namnge. Det ska förklara varför hans och offrets blod fanns på kniven.

Försvarsadvokat Henrik Zethraeus, anser att bevisen mot 31-åringen är svaga och att mannen ska gå fri. Men Växjö Tingsrätt beslutade strax efter rättegångens slut att mannen ska stanna i häktet tills domen kommer, om två veckor.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".