Linnéuniversitetet

Studenter i protest mot biblioteksbudget

"Han ville inte ta emot underskrifterna"
1:06 min

Linnéstudenterna protesterar mot ledningens besparingskrav på Linnéuniversitetets bibliotek.

På två månader har de samlat ihop tusen underskrifter från missnöjda studenter och idag skulle protestlistan lämnas över till rektor Stephen Hwang, men han ville inte ta emot den.

Pierre Nilsson, vice ordförande för Linnéstudenterna, är den som har drivit frågan hårdast.
– Det vi skulle vilja göra är att skicka en signal till universitetsledningen i form av rektor också så att han förstår att det här besparingskravet är negativt för hela universitetet. Och det tror vi att vi har gjort idag, säger Pierre Nilsson.

Men Stephen Hwang tog inte emot protestlistorna?
– Han ville inte ta emot underskrifterna. Han tycker antagligen att det är universitetsstyrelsens ordförande som ska göra det istället, men vi tycker också att rektorn, som har det övergripande ansvaret för hela universitetet, borde se de protester som studenterna gör, förklarar Pierre Nilsson.

Det var i höstas som beslutet fattades om att spara in på biblioteksbudgeten. Enligt Pierre Nilsson kommer det leda till att öppettiderna på biblioteket i Växjö minskar, att det blir neddragningar av kurslitteraturen och nedskärningar i forskningsdatabaser.

– Universitetsbiblioteket är väldigt centralt för studenter - det är här man träffas, det är här man studerar och det är här man lånar böcker. Det är inte en verksamhet som alla andra, för det är en stor universitetsövergripande verksamhet som är väldigt viktig för studenterna, avslutar Pierre Nilsson, vice ordförande för Linnéstudenterna.

Stephen Hwang, rektor på Linnéuniversitetet säger att tanken aldrig var att han skulle ta emot protestlistan och att allting gick som planerat.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".