Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Älmhult/Halmstad

Rättegång mot rånmisstänkta inledd

Publicerat onsdag 9 februari 2011 kl 13.01
1 av 7
Guldsmedsbutiken i Älmhult som rånades. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
2 av 7
25-åringen: Man från Älmhult, misstänkt för att ha varit huvudgärningsman och även den som var bilförare vid rånet. Missstänkt för grovt rån, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Förnekar brott. Foto: Sveriges Radio Örebro.
3 av 7
20-åringen: Man från Älmhult: Åtalad för medhjälp till grovt rån, då han ska ha kört flyktbilen från småbåtshamnen. Erkänner brott. Foto: Sveriges Radio Örebro.
4 av 7
17-åringen: Man från Falkenberg. Misstänks för grovt rån och för att ha varit en av de som var inne och rånade guldsmedsbutiken i Älmhult. Nekar brott. Foto: Sveriges Radio Örebro.
5 av 7
21-åringen: Man från Halmstad. Misstänks för grovt rån och för att ha varit en av de som var inne och rånade guldsmedsbutiken i Älmhult. Erkänner brott. Foto: Sveriges Radio Örebro.
6 av 7
18-åringen: Man från Älmhult. Åtalas för stöld av personbil och häleri i samband med rånet. Foto: Sveriges Radio Örebro.
7 av 7
19-åringen: Man från Älmhult. Misstänkt för häleri. Foto: Sveriges Radio Örebro.

Idag inleddes rättegången mot de män som är misstänkta för rånet av en guldsmedsaffär i Älmhult i höstas. Rättegången mot de misstänkta rånarna beräknas pågå under femton dagar.

Rättegången hålls i Halmstads tingsrätt mot sex män, misstänkta för inblandning i rånet mot guldsmedsaffären i Älmhult 7 september förra året och även för rån mot guldsmedsbutiker i Halmstad och Falkenberg under hösten. Fyra av männen kommer från Älmhult och är alla mellan 17 och 25 år gamla.

Från rånet i Älmhult fick rånarna med sig guld- och silverföremål till ett värde av drygt 400 000 kronor, genom att hota personalen med vapen och misshandla dem.

Använde flera flyktbilar
Rånarna använde sig sedan av flera flyktbilar för att komma undan polisen efter rånet. En tredje medhjälpare väntade på rånarna utanför affären med en stulen flyktbil och de flydde till Möckelns småbåtshamn där flyktbilen sattes i brand. Där slutade de direkta spåren efter rånet, men polisens vidare utredning visade sedan att en fjärde medhjälpare till rånarna väntade i en ny bil vid småbåtshamnen, där de sedan åkte vidare till Osby, där två av dem sedan fortsatte med tåg till Halmstad.

Snart pekade polisens spår i utredningen mot en 25-årig man från Älmhult, som tros vara huvudgärningsmannen.

Har erkänt
I samband med ett rån mot en guldsmedsbutik i Halmstad, en knapp månad efter Älmhultsrånet, frihetsberövades två ynglingar från Älmhult misstänkta för Halmstadsrånet. Hallandspolisen hittade då även bevis mot 25-åringen som anhölls i sin frånvaro. Snart kunde Hallandspolisen och Kronobergspolisen efter spaningar även hitta tillräckligt med bevis mot de rånare som ska ha varit delaktiga i Älmhultsrånet och åtal kunde väckas mot de sex männen.

Flera av de åtalade har erkänt sin inblandning i Älmhultsrånet. Men bytet från rånet i Älmhult har inte hittats, trots att polisen gjort flera husrannsakningar.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".