"Vi kallar den skitbilen,” säger Marita Carlsson och Elin Johansson om bilen som de måste köra i sitt jobb inom hemtjänsten. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Ljungby

Miljötänk gick före säkerheten i hemtjänsten

"Jag tror att man tänkte för mycket på miljön"
1:09 min

Det gick alldeles för långt med besparingar och miljötänk då hemtjänstpersonalen i Ryssby utrustades med småbilen Toyota Aygo.

Det säger socialnämndens ordförande i Ljungby, Arne Johansson, efter ett år med kritik från dem inom hemtjänsten som kör bilarna.
– Jag tror att man tänkte för mycket på miljön och att det ska vara billigt. Kanske så tänkte man inte så mycket på våra arbetstagares arbetsmiljö- och trafiksäkerhet.

Hur kommer det sig att problemet ses över nu, ett år senare?
– Ett år är ett lämpligt tidsperspektiv. Då har man kört under alla årstiderna. Vi har också nu fått ut lite fler bilar i verksamheten, så då är det lämpligt att stanna upp och fundera på hur vi ska göra framöver.

När kan hemtjänstpersonalen få bättre bilar?
– Jag kan inte säga någon tid när vi kommer att ändra på det här, men jag ska se till att vi ser över detta och tänker noga på vad hemtjänsten behöver för bilar. Vi får prata med dem som sitter i kommunstyrelsen.

Men du lovar att man kommer att göra något åt problemet?
– Ja, i alla fall så att det blir bättre än nu.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".