Läkemedel i en affär. Foto: Karin Lycke/Sveriges Radio
Lessebo

Läkemedelstillsyn i butiker inte prioriterat

"Det här är inget vi har högprioriterat"
1:39 min

Trots att försäljningen av läkemedel i vanliga affärer varit tillåtet i mer än ett år, har flera av kommunerna i länet fortfarande inte kommit igång med sin tillsyn av försäljningen.

Lessebo kommun är en av dem som inte kontrollerat hur butikerna sköter sig.

-- Vi har väldigt kort om folk på Miljökontoret och det här är inget som är högt prioriterat hos oss, säger Ulla-Britt Rundqvist som är miljöchef i Lessebo kommun.

Reglerna som kommunerna ska kontrollera att butikerna följer är bland annat 18-årsgränsen på att köpa receptfria läkemedel.

Men som P4 Kronoberg kunde berätta tidigare i vintras, så hade exempelvis en 15-åring inte några problem med att få tag i receptfria värktabletter i butiker som vi besökte i Växjö.

Men nu är Växjö och Älmhult egentligen de enda kommunerna i länet som kommit igång med en regelbunden tillsyn av försäljarna, sedan lagen om försäljning av receptfria läkemedel ändrades för drygt ett år sedan.

Bland de övriga, som i Lessebo, pekar man exempelvis på resursbrist som gjort att man ännu inte kommit igång, eller att det inte bestämts vilken nämnd som ska ha ansvaret.

På Läkemedelsverket, som är den övergripande tillsynsmyndigheten, känner man igen situationen och de här argumenten från kommuner över hela landet.

Katarina Fors, som är utredare på verket medger att det är ett problem.

För även om konsumenter kan tipsa läkemedelsverket om de försäljare som inte följer lagen räcker inte det.

– Det är framförallt kommunerna som sköter de fysiska kontrollerna. Sen kan vi också komma ut på en så kallad "fysisk tillsyn". Men det är ytterst kommunerna som har ansvaret och har fått det i lagen att kontrollera.

Många kommuner i länet säger att det kommer att dröja ytterligare månader innan de är igång. Som till exempel i Lessebo.

– Vi ska väl föröka hinna med det under 2011 om vi får in det i vår tillsynsplan. Men just nu är det ingen på Lessebo kommun som utövar tillsyn på de här butikerna, säger Ulla-Britt Rundqvist.

Vi har inte pratat med Markaryd och Uppvidinge kommuner.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".