Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det går framår för malen. Bild: Wilhelm von Wright/Fiskeriverket
Kronoberg

Jättefisken mal på väg mot återhämtning

Läget för den utrotningshotade och fridlysta fisken mal i Kronobergs län är stabilt och går långsamt framåt. Det framgår av rapporten om länsstyrelsens provfiske av mal i sjön Möckeln under 2010.

Den småländska landskapsfisken mal är främst känd för att den kan bli mycket stor. Det största kända exemplaret i Sverige fångades 1870 i sjön Båven i Sörmland av fiskaren Anders Petter Karlsson Sandberg som trodde sig ha fått - som han uttryckte det - fan själv i ryssjan. Den malen var 3,6 meter lång och vägde hela 180 kg. Så sent som 1985 fastnade en mal på 43 kilo som var två meter lång i en ryssja i Möckeln.

Det är kraftverksbyggen och muddring i åar och sjösänkningar som förstört många av malens lekplatser och gjort att den i dag bara finns i tre områden i landet - i Sörmland och i Möckelnområdet och också i Emån.

För att stärka malens ställning i Småland driver länsstyrelserna i Kronobergs och Kalmar län forskning för att få bättre uppgifter om malbeståndens storlek, ålder och områden för fortplaning. Tillsammans med flera fiskevårdsområden har små malar fångats in i Möckelnområdet och flyttats till Helge å ovanför Diö och till flera sjöar i området. De malarna beräknas börja leka om 1-2 år.

Det årliga provfisket i Möckeln, där malarna skickas tillbaka ner i sjön efter kontroller, visar att malbeståndet är stabilt och att antalet unga malar är tillräckligt för malens fortlevnad. Men det är stora variationer i antalet unga malar år från år, eftersom malens fortplantning är beroende av en hög vattentemperatur. Arbetet för malen i de småländska vattnen kan på sikt leda till ett begränsat sportfiske på mal.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".