Kvinnor får egna badtider i Växjös nya simhall

Den nya simhallen i Växjö ska reserveras för enbart kvinnor på vissa tider. Politikerna i fritidsnämnden har sagt ja till det omdiskuterade förslaget att kvinnor ska få egna badtider, då alla män är portförbjudna.

Alla kvinnor är välkomna till kvinnobadet, men det är framförallt vissa kvinnor som efterlyst särskilda badtider.

-De som hört av sig till oss är kvinnor som är kraftigt överviktiga, kvinnor som har opererat ett bröst eller båda, och kvinnor som av religiösa skäl inte får visa sig i baddräkt inför män, säger Håkan Frizén (v), ordförande i Växjö kommuns fritidsnämnd.

Kvinnobadet införs på försök när den nya simhallen invigts i december och till att börja med kan det bli badtider någon timme varannan vecka. Om ett år ska försöket utvärderas.

Bland tisdagens badgäster i simhallen tyckte flera att beslutet var bra. En av dem är Åsa Wiberg, som tror att kvinnobadtider kan locka fler till simhallen:

-Jag tror att många kvinnor nu kommer att våga gå hit. Med de skönhetsideal som finns idag vill de annars kanske inte visa sig i baddräkt eller bikini, säger hon.

Men beslutet att reservera vissa badtider för kvinnor har varit omdiskuterat, och fritidsnämnden var inte heller enig i sitt beslut. Ordföranden Håkan Frizén medger att det kan leda till ökad könssegregering i grupper, där kvinnor redan har svårt att hävda sig. Och att kvinnor får en egen badtid för att de känner sig tjocka eller fula, löser inga problem i det långa loppet.

-På lång sikt ska vi naturligtvis jobba för att det inte ska behöva vara så här. Men idag är det så att det finns ett antal kvinnor som upplever att de inte kan komma hit och lära sig simma, och kvinnor som skäms inför andra, säger Håkan Frizén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".