1 av 3
Ska man kunna lämna barnen även nattetid. Foto: Tomas Oneborg/SvD/Scanpix
2 av 3
Charlotta Svanberg (S)
3 av 3
Bo Frank(M)
Växjö

Ska en kommun erbjuda nattdagis?

Hör debatten om nattdagis
8:55 min

En debatt har blossat upp i Växjö om nattdagis. Möjligheten att lämna sina barn på en förskola finns inte i Växjö kommun, vilket bland andra Socialdemokratena ifrågasätter.

– Det finns många föräldrar som arbetar obekväma arbetstider, som inte får ihop pusslet själva. Det bör finnas ett alternativ även för dem, sa oppositionsrådet Charlotta Svanberg (S) i en debatt i Kronoberg Direkt idag.

– Det är ovanligt med nattöppna dagis i Sverige. Och man kan fråga sig om kommunen ska sköta människors livspussel, eller ska man själv som förälder bör försöka få ett arbete dagtid när barnen är små, kontrade kommunalrådet Bo Frank (M).

Bo Frank ifrågasatte också varför inte Socialdemokraterna införde det här när de var i majoritet i kommunen.

– Under 12 års styre i Växjö så införde inte Socialdemokraterna något nattdagis. Nu, när man är i opposition så för man kampanjer om flera saker som kostar mycket pengar, sa Bo Frank.

– Man kan ändra sig och det har vi gjort. Det handlar inte om att kommunen ska ha stora dagis som är öppna på natten. Vi anser att man ska erbjuda en lösning, till exempel en dagmamma som kan ta emot barn om föräldern jobbar natt. Barnomsorg tillhör ju kärnuppgifterna för kommunen, anser Charlotta Svanberg.

Kronoberg Direkt
kronoberg.direkt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".