Stockholm/Lammhult

Kampanj mot möbelkopior

"De stjäl ju en idé rakt av"
7:05 min

Svenska möbeltillverkare är på krigsstigen mot piratkopierade möbler. "Inget slår orginalet" är en nystartad kampanj som ska få oss konsumenter att välja orginalet, när vi handlar designmöbler.

– Det här är ett problem som funnits under lång tid, men vi upplever att det intensifierats, bland annat genom tips om möbler på olika bloggar, säger Cecilia Ask Engström, på Trä och möbelföretagen, TMF.

Vilka gör kopiorna?

– Ofta är det företag i Europa som beställer de från Asien, där de tillverkas.

Vilka drabbas av det här?

– Det är designmöbelföretagen som satsar på design. När man jobbar mycket med design och har investerat mycket pengar vid framtagandet av en produkt, så är det extra kostsamt när man blir kopierad rakt av.

Lammhults möbler är några som råkat ut för piratkopiering av sina möbler. Just nu driver de ett fall där en av deras soffor blivit kopierade av ett företag i Turkiet.

– Vi har haft tre, fyra fall de senaste åren, där någon enligt oss direkt kopierat våra möbler. Det har vi bland annat upptäckt på mässor som vi varit med på. När det händer agerar vi direkt. Vi kontaktar advokat och gör en stämningsansökan, säger Tomas Samuelsson marknadschef på Lammhults.

Men bryr sig konsumenterna om det är orginal eller inte?

– Ja, det tror jag. Man vill veta att det finns en formgivare och att det finns en historia både vad det gäller företaget och formgivningen, säger Tomas Samuelsson.

Cecilia Ask Engström från Trä och möbelföretagen, TMF, hoppas genom den här kampanjen att man ska titta över rättssystemet som finns i Sverige kring kopior. I Danmark går det till exempel snabbare att driva sådana här processer, och hon anser att man bör titta på deras regelverk. 

– Men så vill vi såklart också skapa opinion kring det här, att folk bli medvetna. Det finns producenter som jobbat i flera år för att få fram produkt, och sedan är det någon som går in och stjäl deras idé rakt av. Då blir det ju inga pengar tillbaka till producenten, till att jobba vidare, säger Cecilia Ask Engström.

Kronoberg Direkt
kronoberg.direkt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".