Inte längre lika populär för danskarna. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Ljungby/Markaryd

Utländskt stugsug avtar

Marknaden för fritidshus i Sverige har förändrats. Allt färre tyskar och danskar är intresserade av de rödvita torpen och nu säljer de sina hus.

Det kan innebära guldläge för svenska köpare. I många år har köpstarka husspekulanter från främst Danmark och Tyskland i det närmaste vallfärdat till Sverige för att köpa fritidshus. Tack vare den då svaga kronan fick köparna mycket hus för en billig peng. Men nu är spelplanen ändrad. I takt med att kronan vinner mark på valutamarknaden är det inte längre lika lockande för utländska köpare att satsa på ett sommarhus här. För svenska spekulanter kan utvecklingen innebära guldkantade möjligheter att förverkliga drömmen om ett sommarparadis.

– Priserna stiger inte, snarare blir de svagare. Det har väckt svenskarna, förr gav man sig kanske inte in i en våldsam budgivning med köpstarka danskar, säger Kerstin Rubensson på Bäckaskog Fastighetsbyrå i Värnamo, en region som tidigare varit kokhet för utländska köpare av fritidshus.

"Kronrean över"
Kerstin Rubensson berättar om en tydligt vikande marknad. 2007, när intresset fortfarande var stort hos utländska köpare, lade hon ut ett torp till försäljning redan i januari. Responsen lät inte vänta på sig.

– Det ringde direkt. Så är det ju inte i dag, kronrean för dem är över, säger hon.

Trenden är densamma hos andra mäklare. Flera märker ett försvagat intresse från utländska köpare.

– Den här marknaden är nästan borta nu. De hus som vi sålde till tyskar och danskar förra året kan räknas på ena handens fingrar, konstaterar Bo Collryd på Mäklarhuset i Värnamo.

Otydlig trend
Även i Ljungby, där många danskar valt att köpa sommarhus i skogsidyllen kring sjön Bolmen, känns tongångarna igen.

– 2006 och 2007 sålde vi 40-50 objekt i veckan. Det är inte stendött nu, men försäljningen är mer än halverad, säger Roger Johansson på Fastighetsbyrån.

Ett annat populärt mål för danskar och tyskar är Markaryd. Där är trenden inte lika tydlig. Omkring 60 procent av fritidshusen har utländska ägare.

– Vi har inte märkt någon större förändring, säger näringslivschefen Bengt Göran Söderlind.

/TT

Fakta: En halv miljon hus

Det finns omkring 560 000 fritidshus i Sverige. Lejonparten vid kuster och sjöar. 2009 hade drygt 4 procent av fritidshusen utländska ägare. Nio av tio utländska ägare kommer från Danmark, Tyskland och Norge. De danska torparna köper helst fritidshus i Skåne, Kronoberg och Halland. Tyskarna föredrar Småland. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".