Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Brister i utbildningen på röntgen - patientsäkerheten riskeras

Publicerat fredag 11 februari 2011 kl 05.22
Många som arbetar med röntgen har bristande kunskaper. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio

Nu riktar Strålsäkerhetsmyndigheten hård kritik mot Landstinget Kronoberg, och pekar på att många av de som arbetar med röntgenstrålning, inte har tillräckliga kunskaper.

Sven Richter säger att den här kritiken i första hand gäller personal och läkare som arbetar med röntgen på olika operationsavdelningar.

– Personalens kompetens är jätteviktig, det är en förutsättnig för säker patientvård. För att säker vård ska uppnås måste man ha utbildning, och den ska också repeteras. Och vi har funnit att cirka 25 procent har bristande utbildning, säger Sven Richter som är inspektör på Strålsäkerhetsmyndihgeten.

Det var under hösten som Strålsäkerhetsmyndigheten inspekterade landstingets verksamhet med joniserande strålning, som till exempel röntgenstrålning. Då visade det sig att en av fyra ur personalen alltså hade bristande utbildning för de metoder och utrustning som används.

– En förutsättning för att strålningen ska vara säker är att man följer gällande lagar och föreskrifter och det är det vi anser att man inte gör i Kronoberg.

Lennart Månsson, som är centrumchef för medicinsk service på Landstinget Kronoberg, medger att de inte varit tillräckligt strukturerade, i varken dokumentationen över personalens utbildningar, eller i genomförandet av utbildningar. Men han anser ändå att patientsäkerheten inte riskerats.

– Jag är övertygad om att det inte finns någon i allmänheten som behöver känna sig orolig, det är ju många experter närvarande i en operationssal och om någon enstaka inte fått utbildning, så garanterar det i sig  att det inte sker några tokigheter, säger han.

Strålsäkerhetsmyndigheten kräver att landstinget åtgärdar bristerna till den 29 april, men Lennart Månsson uppger att de redan är igång med arbetet och tror att myndighetens kritik mot landstinget kommer vara borta tills nästa inspektion.

– Då är jag övertygad om att vi inte kommer få någon kritik, säger Lennart Månsson.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".