För min del jag accepterar jag absolut inte att jag ska sponsra aktivitetshuset, för jag betalar kommunalskatt, säger Barbro Åhman om finansieringen av Aktivitetshallen på Araby. Foto: Ines Micanovic
Växjö

Aktivitetshallen kan bli fall för hyresnämnden

"Måste dra en gräns någonstans"
1:39 min

Barbo Åhman är en av de många hyresgäster som ogillar beslutet om att Aktivitetshallen på Araby i Växjö till hälften ska finanserias av deras hyror. Nu hotar hon med att driva frågan i hyresnämnden.

Växjöhem och Hyresbostäders hyresgäster ska inte behöva betala för hälften av driften för Aktivitetshallen på Araby i Växjö. Det anser Barbo Åhman som nu hotar med att driva frågan i hyresnämnden om de kommunala bostadsbolagen inte backar. Hon hyr på Teleborg sedan 15 år tillbaka och nu vill hon pröva om hennes hyra verkligen är skälig.

– Man måste dra en gräns någonstans vad som ska ligga på hyrorna och den gränsen måste bli mycket mycket tydligare. För min del jag accepterar jag absolut inte att jag ska sponsra aktivitetshuset, för jag betalar kommunalskatt. Pengar får man ta därifrån. Dessutom borde väl Växjö kommun, som nu går med överskott, ha råd med att finansiera aktivitetshuset.

Dessutom tycker hon inte att hyresgästföreningen, som ska föra hyresgästernas talan har gjort tillräckligt. Det är ytterligare en orsak till varför hon vill driva frågan vidare.

– Man har ju vetat om aktivitetshuset i så god tid, överklagat för sent och de har helt enkelt schablat bort hela ärendet, säger hon.

Men på Hyresgästföreningen anser de att de gjort allt som står i deras makt men att de blivit överkörda av både de kommunala bostadsbolagen och politikerna. De menar att innan beslutet kring finansieringen av hallen togs, så var de ingen som frågade hur hyresgästerna ställer sig till idén.

– Det ryktades om ett aktivitetshus, det gjorde det. Men hur det skulle hanteras ekonomiskt hade vi ingen aning om. Hyresgästerna och hyresrättföreningen kom aldrig till tals, eller blev tillfrågade av några kommunpolitiker kring det här. De har fattat beslut utan att vända sig till oss, säger Inge Karlsson är förhandlare på hyresgästföreningen.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".