Arne Runehagen, smittskyddsläkare i Landstinget Kronoberg. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Kronoberg

Ovanligt många fall av RS-virus

"Ta inte med spädbarn i folksamlingar"
1:22 min

I höst och vinter har det varit ovanligt många fall av RS-virus i landet, enligt Smittskyddsinstiutet. Men det finns sätt att skydda sina barn.

– Undvik att ta med era spädbarn till stora folksamlingar, säger smittskyddsläkaren Arne Runehagen på Landstinget Kronoberg.

RS-viruset är den vanligaste orsaken till att barn yngre än ett år får infektion i de nedre luftvägarna. Feber, hosta och snuva, och ibland pipande andning, är de första tecknen på smittan.

– Ta inte gärna med barnen när ni storhandlar exempelvis, utan skydda dem medan smittan finns. För en vuxen blir det som en vanlig förkylning, man tänker inte på det. Men de små barnen är känsliga, eftersom de har små luftrör och det är redan trångt från början. Blir det då svullet har de svårt att få luft, säger Arne Runehagen som är smittskyddsläkare, på Landstinget Kronoberg.

– Många gånger behöver de läggas in för att få hjälp med andningen, fortsätter han.

Viruset kommer vanligtvis i epidemier varannat år och trots att förra vintern hade en uppgång så ser man en anmärkningsvärd ökning även detta året. Under hösten och vintern har 600 fall av RS-virusinfektioner i landet rapporteras in till Smittskyddsinstitutet.

– Smitten finns i länet. Men än så länge verkar det inte vara så omfattande smittspridning. Vi har ju RS-viruset i samhället varje vinter, så det hör till årstiden till och det är egentligen inget konstigt med det. Vi får hoppas att det inte blir så farligt i år.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".