Kronoberg/Sverige

"Går aldrig gottgöra med pengar"

"Det går aldrig gottgöra med några pengar"
1:16 min

Fosterbarn som blivit kränkta under sin uppväxt kan få ersättning av staten. Den som utsatts för vanvård ska få 250 000 kronor som plåster på såren för samhällets svek och för en bekräftelse på deras lidande.

Men det tjänar ingenting till säger Rolf Sandefors som har vuxit upp i en fosterfamilj.

– Det går aldrig att gottgöra med några pengar, så är det bara, säger Rolf Sandefors.

Rolf Sandefors var yngst i syskonskaran om fyra barn i hans familj. Hans mamma blev svårt sjuk och därför kunde de inte ha barnen kvar.

Först flyttades Rolf Sandefors som liten till ett barnhem i Växjö men under sommaren skulle han få bo i ett fosterhem istället, och i det hemmet kom han att stanna kvar resten av sin uppväxt.

– Jag fick alltid den kommentaren att jag var en barnhemsunge och att jag var en sämre människa. Och vad skulle jag göra åt det? Jag var bara ett barn. Jag hade ingenting med det att göra, förklarar Rolf Sandefors och tillägger att det aldrig var någon som lyssnade, eller brydde sig om honom.

– Det fanns ingen skolpsykolog eller någonting, och hela tiden bar jag detta inom mig. Alla vi som har varit fosterbarn har blivit kränkta och det kan jag och många andra fosterbarn skriva under på, säger han.

Maria Larsson som är barn- och äldreminister lovar att fosterhemsbarnen ska få en offentlig ursäkt från regeringen, hur skulle det kännas för dig?

– Deras ursäkt ger jag inte mycket för, den ursäkten skulle vi ha fått för längesedan. Jag tycker att det bara är trams, avslutar Rolf Sandefors.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".