Lars Sjökvist. Foto: Ines Micanovic/Sveriges Radio
Växjö

VKAB står fast vid sin åsikt

"Det är en satsning för våra hyresgäster"
1:41 min

Driften för aktivitetshallen på Araby kan visst finansieras till hälften genom de kommunala hyresintäkterna, det anser Växjö kommunföretag, VKAB. Men de välkomnar att ärendet prövas i hyresnämnden, om det är det som hyresgästerna önskar.

– Det är upp till henne att välja om hon vill gå vidare med det, det kan vi inte ha några synpunkter på alls, säger Lars Sjökvist som är vice VD på VKAB.

Men han står fast vid att aktivitetshallen är en berättigad kostnadspost som kan finnas med i hyrorna.

– Det här en del av en satsning då för våra hyresgäster i området men också för samtliga hyresgäster i allmännyttan, säger han.

Det var i början av 2010 klubbades det i fullmäktige att hälften av halldriften, på fem miljoner per år, ska betalas genom hyresintäkter från Växjöhem och hyresbostäder. Nu hotar en av hyresgästerna, Barbo Åhman, att driva frågan vidare i hyresnämnden. Hon vill pröva om hennes hyra verkligen är skälig.

Även Hyresgästföreningen ställer sig frågande till hur aktivitetshallen kunde klubbas i fullmäktige innan varken bostadsbolag eller politiker frågat vad hyresgästerna tycker om idén. Men Lars Sjökvist håller inte med om man inte tagit hänsyn till hyresgästerna.

– Vi är angelägna och har en bra relation till hyresgästföreningen. Vi lyssnar alltid på dem och försöker ta hänsyn till de synpunkter de har. I det här fallet har det varit tydligt, beslutat och klart att den här kostnadsavdelningen ska gälla. Så vi har inte kunnat beakta deras åsikt på samma sätt som vi gör i andra fall.

Inga egna halltider
Dessutom har hyresgästerna ställt sig frågan: Om de nu ska betala hälften av hallen, har de rätt att boka den i sina namn hälften av tiden?

– Tror att det blir praktiskt svårt att låta en enskild hyresgäst boka hallen. Om man tänker att det ska vara öppet för spontanidrott, så är det risk stor att det ibland stor tomt och ibland är fullt. Utan man får gå via föreningar, men exakt hur det blir är inte klart än.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".