Arbetsmiljön inom psykiatrin bättre efter branden på regionpsykiatriska kliniken

Arbetsmiljön inom psykiatrin i Småland har generellt sett blivit bättre efter den svåra branden förra sommaren på regionpsykiatriska kliniken i Växjö.

Det visar en granskning som Arbetsmiljöverket gjort av ett 50-tal psykiatriska avdelningar i Kronobergs, Kalmar och Jönköpings län.

Arne Harrysson, som arbetat med rapporten, tycker att arbetsmiljön generellt är ganska bra i de tre länen. Och det är mycket tack vare den skärpta granskningen efter branden.

-Man arbetar väldigt mycket med arbetsmiljön i Landstinget Kronoberg nu, och förmodligen är det branden som gjort att man tagit tag i det och förstått att det här är viktiga saker att arbeta med, säger Arne Harrysson.

Däremot finns det forfarande brister hos alla tre smålandslandstingen, när det gäller att förebygga att personalen utsätts för skador och överfall i sitt arbete.

-Vi tycker att man kan arbeta mer tydligt med riskbedömningar, och framförallt ha det dokumenterat, säger Arne Harrysson. Man måste vara medveten i sin organisation om vilka risker som finns, så att man kan förhindra olyckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista