Kronoberg

Lodjur spårlöst försvunna

1:34 min

Det kan ha fötts lodjursungar i Kronobergs län förra året, samtidigt som två lodjurshonor och deras ungar försvunnit spårlöst.

Det visar en inventering som gjorts i Alvesta och Ljungby i helgen. Lodjurshonorna och deras ungar som försvann höll till i gränstrakterna Kronoberg, Blekinge och Skåne.

– Det kan vara fråga om illegal jakt, men det enda vi kan säga med säkerhet är att det ser inte bra ut, säger Lasse Karlsson som är kvalitetssäkrare av rovdjursrapporter för länsstyrelsen i Kronoberg.

Under året har två lodjurshonor som hållit i till i trakten mellan Skåne och Småland spårlöst försvunnit. Den ena var försedd med sändare och hade av viltvårdarna fått namnet Ebba. Hon hade tre ungar. Den andra var en hona som saknade sändare. Även hon hade ungar. Året dessförinnan försvann en ung hona med sändare i trakterna mellan norra Blekinge och Kronobergs län.

Lasse Carlsson säger att man inte kan bevisa att det rör sig om illegal jakt men att misstankarna finns. Djuren utrustas med dubbla sändare och möjligheten att bägge slutar fungera samtidigt är liten. Dessutom har även ungarna försvunnit.

– De är puts väck. Vi borde sett spår efter dem om de fanns kvar, säger Lasse Carlsson.

Men det finns lodjur i Kronobergs län, även om ingen idag kan säga hur många. I helgen gjordes en inventering i Alvesta och östra delen av Ljungby kommun. Man kunde då säkra spår från flera olika djur och det finns också tecken på att det kan ha fötts ungar i länet under 2010.

– Mycket talar om att det handlar om en föryngring. Det är mycket spår, en spårröra med mycket tramp av lodjursfötter fram och tillbaks.

Vad är det största hotet mot dem? (fet stil)

– Rävskabb är ett hot, sedan är det trafikolyckor både med bil och tåg. Också illegal jakt, säger Lasse Carlsson.

Lena Pettersson
lena.petterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista