Markaryd

Trekvarts miljard vinsten för NIBE 2010

1:25 min

En ökad vinst och en ökad omsättning. Det uppvisar energikoncernen NIBE med säte i Markaryd för år 2010.

Att 2010 blivit ett så bra år förklarar koncernchef Gerteric Lindquist så här:

- Vi klarade oss relativt bra genom lågkonjunkturåren. Vi gjorde som en god lantbrukare som inte sår mindre på våren bara för att höstskörden blev dålig.

Under lågkonjunkturåren så fortsatte NIBE att satsa lika mycket på produktutveckling och på marknadssatsningar. Något som lett till förstärkta positioner inom alla affärsområden.

Vinsten för 2010 steg med över 30 procent till 745 miljoner kronor och omsättningen med 13 procent till sex och en halv miljard.

Värmepumpar, braskaminer och varmvattenberedare är några av företagets produkter. 980 anställda finns i Markaryd, 5000 i koncernen som helhet.

En fortsatt förbättrad världsekonomi tillsammans med stigande energipriser och en tilltagande miljömedvetenhet kommer att gynna NIBE, säger Gerteric Lindquist:

- Det viktigaste är att världsekonomin fortsätter uppåt. I grunden ser vi positivt på framtiden. Det betyder inte att vi är några trollkarlar eller trollkvinnor som kan åstadkomma vad som helst, men möter man framtiden med en positiv hållning, då brukar det mesta ordna sig.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se