Kronoberg

Väktare till psykakuten

1:39 min

Vuxenpsykiatrin inom landstinget har höjt säkerheten efter att någon misstänks ha skjutit med ett luftvapen mot den psykiatriska akutmottagningen.

– Det är en väldigt allvarlig händelse som kunde fått andra konsekvenser. Personen kunde ha blivit träffad av kulan och skadats, säger Mikael Rydström, säkerhetssamordnare inom landstinget.

Det var strax efter klockan 23 i lördags kväll som en läkare hörde hur det small till i ett fönster på den psykiatriska akutmottagningen på Sigfridsområdet i Växjö. Läkaren larmade polisen som kom dit och konstaterade att det var hål i ett av fönstrena, man sökte bland annat med hund, men utan resultat.

Den tekniska undersökningen visade sedan att det troligtvis var någon form av luftvapen som hade använts. Direkt efter händelsen beslutade ledningen för vuxenpsykiatrin att sätta in väktare som nu patrullerar kring den akutpsykiatriska mottagningen.

Vad säger de som jobbar på psykakuten om det som hänt?

– De är så klart skärrade och uppskrämda och tycker det här är jobbigt. Man är nervös och tänker också vad blir nästa steg, säger Mikael Rydström.

Enligt Mikael Rydström har inga hot framförts mot kliniken och man kan bara spekulera i vad som ligger bakom händelsen.

– Det kan vara vad som helst i princip. Personer som inte är nöjda med vården kanske eller någon som anser sig ha blivit felbehandlad på något sätt, säger han.

Polisen har för närvarande inga spaningsuppslag, och utredningen står därför stilla, men väktarna kommer att vara kvar ett tag till, säger Mikael Rydström.

– Under en period framåt, sedan kommer vi att ha en dialog med polisen och med inblandade på vuxenpsyk och ha avstämningar och se hur vi går vidare, säger han.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista