Sverige

Ikea satsar på vindkraft

Ikea investerar hundratals miljoner kronor i en vindkraftpark på Korpfjället i Dalarna. Elproduktionen ska motsvara behovet hos de 17 svenska Ikeavaruhusen.

Parken med nio vindkraftverk beräknas tas i drift i början av 2012.

Men vindkraftbygget på Korpfjället, vid gränsen mellan Vansbro och Malung-Sälens kommuner, är inte helt okontroversiellt. Av O 2:s projektbeskrivning framgår att etableringen delvis berör ett område som är föreslaget som naturreservat och som är utpekat som så kallad nyckelbiotop. Samtidigt innebär bygget, som alltid, ett ingrepp i landskapsbilden.

– Vår bedömning, och jag tror också den samlade bedömningen, är att vindkraften trots allt är det absolut bästa och miljövänligaste sättet att producera el på, säger Peter Agnefjäll, vd för Ikea Svenska Försäljnings AB.

– Sedan har du en estetisk baksida. Men det ligger lite i betraktarens ögon: En del tycker att det inte är så snyggt, andra tycker annorlunda, säger han.

TT
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista