Krav på hårdare tag mot laserpekare

1:12 min

Efter att problemet med laserattacker mot t.ex polisbilar och flygplan ökat kraftigt vädjar nu strålsäkerhetsmyndigheten till skolorna.

För det är ofta unga som ligger bakom laserattackerna och som har dålig kunskap om att det faktiskt är farligt. Nu vill man att skolorna ska hjälpa till att stoppa utvecklingen.

– Om de skulle upptäcka att en elev har en laserpekare och tror att den missbrukas så uppmanar vi skolorna, eller lärarna, att omhänderta den och anmäla det till polisen om det behövs, säger Pernilla Andersson som är utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

I ett brev till alla gymnasieskolor, mellan- och högstadieskolor vill Strålsäkerhetsmyndigheten och Arbetsmiljöverket nå ut med hur farligt det är att använda sig av starka laserpekare.

– Vi hoppas att barnen tar med sig den informationen hem till föräldrarna, eller att skolorna skickar den vidare till hemmen. Vi hoppas också att barnen inser riskerna med att ha en laserpekare och att de blivit så starka att de kan orsaka skador, säger Pernilla Andersson.

Trots att det har pratats mycket om grön laser, så spelar färgen på den ingen roll.

– Alla färger är lika farliga, det är styrkan på lasern som spelar roll, säger utredaren Pernilla Andersson.


Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista