Alvesta

Stora utbrott av vinterkräksjukan på äldreboenden

1:45 min

Flera äldreboenden i Alvesta har drabbats av stora utbrott av vinterkräksjukan den här vintern.

– Mycket besvärligt säger Stefan Johansson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Varför Alvestas särskilda boenden drabbats så hårt av vinterkräksjuka den här säsongen, vet inte Stefan Johansson. Förra säsongen hade kommunen inga utbrott, men i år har minst fem äldreboenden drabbats - i större och mindre omfattning.

Det började med Björkliden i Vislanda före jul, där ett 30-tal av de äldre och 36 i personalen blev sjuka, sen spred sig snabbt och flera andra boenden drabbades.

På Torsgården i Lönashult däckade magsjukan 28 i personalen och ett 20-tal boende i januari. Även på Asken i Grimslöv har det varit många sjuka. Andra äldreboenden har haft mindre utbrott, och det här har frestat hårt på omsorgspersonalen i Alvesta, säger Stefan Johansson:

– Det har spridit sig ganska fort de här utbrotten och det har varit besvärligt för de inblandade naturligtvis.

Har det varit några dödsfall på grund av vinterkräksjukan i år?

– Inte var jag känner till, säger Stefan Johansson.

Agda Henrikssson och Greta Karlsson, som bor på Björkliden blev båda sjuka i vinterkräksjukan när den slog till med full kraft före jul.

Det var inte så farligt, säger de:

– Det var en dag, sedan hade jag inte så ont av det sedan, säger Agda Henriksson - Vi fick sitta isolerade på rummet och det var trist, fyller Greta Karlsson i. Jag hade sålt min TV hemma och tänkte sitta här och titta och i stället, och då saknade jag den, skrattar hon.

Just nu härjar ingen vinterkräksjuka på Björkliden men enhetschefen Ingrid Gunnarsson vill inte ropa hej än: - Nej, man hör hela tiden att nu går det influensa eller magsjuka på dagis, så då kan det komma den vägen. Faran är aldrig över.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista