Världsunik studie i Småland letar orsak till barndiabetes

För fem år sedan inleddes ABIS, en studie där 17 000 barn födda i Småland, Östergötland, Blekinge och Öland ingår.

Syftet var att hitta orsaken till diabetes hos barn, men ABIS används nu också för att forska om en rad vanliga barnsjukdomar.

Med jämna mellanrum de senaste fem åren har föräldrarna till 17 000 barn i Småland, Öland, Blekinge och Östergötland födda 1999 fått skicka in hårstrån, blodprover och noggrant ifyllda dagböcker till Universitetssjukhuset i Linköping. Genom att samla in det här stora materialet har forskarna kunnat leta efter orsakerna inte bara till barndiabetes, utan också till sjukdomar som astma, allergier, barnreumatism, cancer, och glutenintolerans.

När det gäller barndiabetes, som drabbar 700 barn varje år, har man redan kunnat dra flera slutsatser. Jonny Ludvigsson tror att ABIS-studien kommer att kunna visa stillasittande, stress och fetma orskar diabetes hos barn - alltså samma saker som orsaker diabetes typ 2 hos vuxna. Man har också sett att infektioner hos gravid och spädbarn kan leda till diabetes senare i livet.

Tanken var att ABIS skulle ha avslutats med barnens femårskontroll i år. Men nu finns det planer på att förlänga projektet och följa barnen upp till 14 års ålder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".