30-åringen segnade ner på denna altan efter knivhuggen på Kringelvägen. Bild: Polisen.
VÄXJÖ

12 års fängelse för mord på Kringelvägen

12 års fängelse för mord - det blev domen för den 31-årige man som åtalats för att i september förra året knivhuggit en 30-årig man under en efterfest på Kringelvägen i Växjö.

Mannen döms även att betala 150 000 kronor i skadestånd till den dödes anhöriga.

Det var natten till den 11 september förra året som en 30-årig man knivhöggs tre gånger på en efterfest i Växjö. Ett av huggen tog så illa i ryggen att han senare avled.

På efterfesten fanns ett tiotal personer och det var en diskussion om hur man hälsar på varandra som utvecklades till ett knivslagsmål mellan två grupper.

Komplicerad utredning
Utredningen har varit komplicerad med många olika vittnesuppgifter och från början fanns en annan misstänkt för mordet. Det är även den man som försvaret pekar ut som som skyldig till dådet.

Men Tingsrätten anser att det var den åtalade 31-årige mannen, som utdelade den dödande knivhugget i ryggen.

Mordvapnet är den kökskniv som hittades på brottsplatsen och som kan knytas till både den misstänkte 31-åringen och den mördade 30-åringen.

Låg trovärdighet
Trots det har 31-åringen under hela utredningen förnekat att han gjort sig skyldig till mord och menar att han fick den blodiga kniven av någon annan på festen.

Tingsrätten skriver dock i sin dom att 31-åringens uppgifter framstår som efterhandskonstruktioner som är anpassade efter förundersökningen och att hans trovärdighet är låg.

Men eftersom händelseförloppet under festen varit hastigt och mordet inte anses som planerat så sätts fängelsestraffets längd på den nedre delen av straffskalan och han döms till 12 års fängelse.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".