Nytt förslag kan öka spridning av djursjukdomar

1:08 min

I fredags hittades den fruktade fågelsjukdomen newcastle i Norrköpingsområdet. Nu varnar Sveriges veterinärförbund för att ett nytt statligt utredningsförslag kan innebära att smittsamma djursjukdomar blir svåra att stoppa.

I utredningen, som presenterades i mitten av januari, föreslås bland annat att bönderna själva skall ta ett större ekonomiskt ansvar vid ett smittutbrott. Men enligt veterinären Johan Beck-Friis, informationschef vid Sveriges veterinärförbund, kan det leda till en ökad risk för smittspridning.

– Vi ser en risk för att mindre resurser läggs på det förebyggande djurhälsoarbetet. Om hela ekonomiska ansvaret ska vältras över på näringen, så måste ju näringen ta pengarna någonstans ifrån. Då kanske man nedprioriterar det här förebyggande arbetet, säger Johan Beck-Friis.

Ersättning för avlivade djur
Om en fjäderfäbesättning drabbas av newcastlevirus får äggproducenten i dag ersättning för avlivade djur, produktionsbortfall och saneringskostnad. Det nya förslaget skulle innebära att statlig ersättning endast ges för avlivade djur. Resten får lantbrukaren stå för själv. Det är något som äggproducenten Niclas Aronsson ser som en omöjlig lösning.

– Jag tror att det här kommer att leda till att vi får en större smitthärd i Sverige, som i princip är omöjlig att rå på. Följden blir att vi inte får någon äggproduktion i Sverige, utan vi blir tvingade att köpa ägg från andra länder, säger han.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se