I kallt, snöigt väder så började Trafikverket idag med bygget av den nya järnvägen i Åryd. Foto: Ludvig Åsgården/Sveriges Radio.
VÄXJÖ

Tågarbetet går som på räls

"Folk får ett effektivare resande"
1:29 min

I måndags började arbetet på de nya järnvägsspåren i Åryd som ska kunna effektivisera tågstationen. Arbetet är del av en större ombyggnad i Kronoberg, Kalmar och Blekinge. Sammanlagt kommer det att kosta runt sextio miljoner kronor.

– Här ska vi schakta ur en sträcka på 600 meter, vi ska bygga en ny terrass. Här ska vi lägga nya växlar, visar Stefan Holmberg, arbetsledare på järnvägsbygget.

I kallt, snöigt väder så började Trafikverket idag med bygget av den nya järnvägen i Åryd.
– Stationshuset ska rivas om någon vecka, i och med att det ligger för nära, säger han.

Högre täthet
Efter ett års planering blev det i maj förra året klart att det ska byggas 600 meter spår, tillsammans med bland annat nya elledningar och nya växlar.

Slutsumman för bygget i Åryd hamnar på ca 60 miljoner kronor och när arbetet väl är klart ska kust-till-kust tågen som åker genom Åryd kunna åka allt tätare inpå varandra.

Pengarna kommer ifrån bland annat EU och Regionförbundet Södra Småland och enligt Michael Petersson, projektledare hos Trafikverket, så kommer de pengarna att verka för att resenärer ska kunna förlita sig mer på tågtrafiken.
– Kan tågen hålla tiderna så gynnar det regionen, säger han. Folk får ett effektivare resande och de kan vara säkrare på att man kommer fram i tid, säger han.

Ludvig Åsgården

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".