Polisen i Kronobergs län säger att de haft svårt att hinna med att utreda bedrägeribrott under förra året, eftersom de haft många grova brott, bland annat mord att utreda. Karin Hellzén/Sveriges Radio.
KRONOBERG

Polisen svarar på Försäkringskassans kritik

"Det handlar om hur allvarligt brottet är"
0:57 min

Polisen har haft svårt att hinna med att utreda bedrägeribrott därför att det förra året inträffade flera grova brott, bland annat sex mord, säger Anders Karlsson, tillförordnad myndighetschef för polisen i Kronoberg och Kalmar.

Han vill inte hålla med om att polisen prioriterar utifrån om ett ärende är roligt att utreda eller inte.
– Huruvida ärenden är roliga eller inte, det är inte det som avgör vår prioritering, utan det handlar om hur allvarligt brottet är, utredningsbarheten och andra prioriteringar. Som under fjolåret hade vi sex mord att utreda.

Men hur ser du på att Försäkringskassan tycker att det är upprörande att man inte utreder de anmälningar de skickar in?
– Var och en ser ju till sitt så att säga. Vi ska ju välja i ett ärendeinflöde på ungefär 20 000 inkommande anmälningar per år. Och det är ju inte så att vi har prioriterat bort de här ärendena. Vi kommer ju att utreda dem när vi får tid.

Men under 2009 preskriberades 17 anmälningar, 13 ledde till åtal. Hur ser du på den kvoten?
– Det kan ju vid en första anblick inte tyckas vara en rimlig kvot, det kan jag också hålla med om. Jag har inte hunnit fördjupa mig i detaljerna, men det är klart att det låter ju inte bra, säger Anders Karlsson.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".