Flest rökare börjar under högstadietiden

Ungdomar riskerar främst att börja röka under högstadiet och fram till och med första året på gymnasiet.

Det visar en rapport av folkhälsosekreterare Ingrid Edvardsson på landstinget Kronoberg som har följt en klass från årskurs sex till trean på gymnasiet.

Det är övergångarna från mellanstadie till högstadie och högstadie till gymnasium som är kritiska tidpunkter. Då skaffar man nya vänner, vill testa gränser och se vad rökningen ger för positiva effekter. Grupptryck och fester är också bidragande orsaker, liksom om någon av föräldrarna röker.

Enligt rapporten testar pojkar cigaretter tidigare än flickor, medan flickor snabbare börjar röka regelbundet. Men eftersom pojkar snusar i större utsträckning är den sammanlagda tobaksanvändningen större bland dom.

Dom som inte börjar röka under högstadie- och gymnasietiden förblir oftast rökfria. Dom börjar helt enkelt identifiera sig som rökfria personer.

- Det gäller att stärka mod och självförtroende väldigt mycket hos ungdomar, säger Ingrid Edvardsson, som också menar att ju fler rökfria miljöer som finns desto mer påverkar det att färre ungdomar börjar röka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista