Vad är vitsen med kommunens utmanarrätt? undrar oppositionen. Foto:Thomas Graf/Sveriges Radio.
Växjö

Kommunen har nobbat utmaningarna

"Man lurar företag"
1:34 min

Hittills har inte något av de företag som velat utmana kommunens verksamheter genom den så kallade "utmanarrätten" fått ja. Och oppositionen ifrågasätter nu "utmanarrätten".

Företaget Logica, tidigare VM-data, vill ta över Växjö kommuns löne - och personaladministration. Genom den så kallade "utmanarrätten" har företaget sagt att man kan göra detta billigare och bättre än kommunen. Men hittills har kommunen sagt nej till samtliga företag som velat utmana kommunens verksamheter. Resultatet hittills av den så kallade "utmanarrätten" som den borgerliga alliansen införde för drygt ett år sedan, är noll nya privata entreprenörer.

Fyra utmaningar har kommit in och kommunen har sagt nej tack till tre. Den fjärde utmaningen, från Logica, om kommunens lön -och personaladministration, är så pass ny att man inte hunnit utreda den ännu.

Previa fick nej att lägga anbud på Kommunhälsan, Net at ones fick nej till att utmana VEAB:s bredbandsnät Wexnet och ett privat företag som ville ta över kommunens praktikplatshantering fick också nej.

Så vad är vitsen med utmanarrätten egentligen när det blir så här, undrar socialdemokraten Åsa Karlsson Björkmarker. Socialdemokraterna har hela tiden varit kritiska till utmanarrätten:

– Att resultatet blivit som det blivit har jag inget problem med, men jag tycker det är tråkigt att man lurar företag.

På vilket sätt lurar man företag?

– Ja, men vi säger att vi har en utmanarrätt i kommunen och i den har vi undantagit i princip nästan all kommunal verksamhet och så ska man få utmana resten. Och när de utmaningarna kommer in säger man nej så man kan ju fråga sig vad vitsen med beslutet är från början.

Men det centerpartistiske kommunalrådet Gunnar Elm vill inte se utmanarrätten som ett misslyckande. Företagen har helt enkelt försökt ta över fel slags kommunala verksamheter, säger han:

– Vi har haft en prövning på de områden vi har fått utmaningar och då ska vi sakligt pröva det, både ekonomiskt och kvalitetsmässigt. Om resultatet inte blir någon förändring är det inte samma sak som att det är misslyckat med utmanarrätten, säger Gunnar Elm.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".