LJUNGBY

Nya bilar till hemtjänsten - om 2 år

1:48 min

Hemtjänsten i Ljungby kommun kommer att få dras med sina små tjänstebilar i nästan två år till. För i går beslutade politikerna i socialnämndens arbetsutskott i Ljungby att de hårt kritiserade bilarna ska bytas ut mot större, men först om två år när det nuvarande avtalet går ut.

– Vad kan hända inom de två åren då, med de småbilarna vi har? Det verkar ju inte som om de är rädda om oss personal i alla fall för de bara tänker på pengarna i detta fallet ju. De bryr sig inte vad vi tänker och tycker, säger Lisbeth Palmlund, vårdbiträde inom hemtjänsten i Lagan.

I över ett år har de som jobbar inom hemtjänsten i Ljungby kommun, främst i Ryssby och Lagan, kämpat för att de små bilar som de tvingas använda i jobbet ska bytas ut mot nya större och säkrare bilar.

En shoppingbil för storstan
Bilen som det handlar om - Toyota Aygo - det är en shoppingbil för storstan och inte för hemtjänsten som kör många mil på smala vägar på landsbygden, menar de anställda, som till och med är rädda när de ger sig ut på vägarna.

Nya bilar ska det bli, sa politikerna i socialnämndens arbetsutskott i Ljungby i går, men först om två år då avtalet med de nuvarande bilarna går ut. Så fram tills dess får hemtjänsten räkna med att ha åtminstone en liten bil per grupp. Och det tycker ordföranden Arne Johansson (C) är en bra lösning.

– Jag tror inte det är så farligt som man vill göra gällande. Jag tror att man är ganska nöjd nu när man får besked om att det i fortsättningen blir bilar som är lite större och bättre.

Men varför uppgraderar ni inte bilarna direkt när det är så många som är kritiska?
– Frågan har inte varit uppe, det är ingen som har tänkt i de banorna för nu har vi ju leasat de här sju bilarna och då får vi väl stå för det.

Men det här kommer att väcka reaktioner bland de anställda, enligt Lisbeth Palmlund, och de kommer inte att ge sig, säger hon.

– Vi kommer att klaga och gnälla över detta till leda alltså för de är inget att ha ute på landsbygden, inte ett dugg.

Men vad kan ni göra då?
– Kämpa, kämpa vidare helt enkelt.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Tidigare artiklar

"Vi kallar den skitbilen", säger Elin Johansson och Marita Carlsson. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista