Obetalda avgifter kostar landstinget miljoner

Patienter som inte betalar sina avgifter vid till exempel läkarbesök kostar landstinget Kronoberg flera miljoner kronor. Landstinget har nästan 5,5 miljoner kronor att driva in i obetalda patientavgifter.

- Det är pengar som jag önskat att vi fått in eftersom ekonomin inte ser så ljus ut i dagsläget, säger Kristina Brundin, ställföreträdande landstingsdirektör.

Just nu har landstinget över 10 000 ärenden som handlar om patienter som inte betalat sina avgifter. 1200 ärenden betecknas som aktuella med en skuld på 1,4 miljoner kronor. Där har landstinget gott hopp om att få pengarna tilbaka efter att man skickat ut påminnelser.

Den stora skulden på 4 miljoner har gått vidare till ett inkassobolag. Ärendena kan ha legat hos bolaget i flera år och utsikterna att få igen pengarna är små.

Landstinget använder sig numera av ett inkassobolag för att driva in obetalda avgifter. Resultatet har blivit att fler skulder betalas än tidigare, men fortfarande har landstinget alltså nästan 5,5 miljoner kronor att fordra från personer som inte betalat vid sina besök hos sjukvården.

- Jag tror att en orsak kan vara att många fått sämre ekonomi och helt enkelt har svårt att betala för sig, säger Krisitna Brundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista