ALVESTA

Akut platsbrist för sjuka äldre i Alvesta

1:39 min

Det är så ont om äldreomsorgsplatser i Alvesta kommun, att svårt sjuka äldre tvingas dela lägenhet på tillfälliga korttidsplatser i flera månader. Med bara ett draperi mellan rummen.

Situationen inom äldreomsorgen är ohållbar och något måste göras snabbt, säger Ann Britt Ringius, ordförande för pensionärsorganisationen PRO i Alvesta.

– Det är inte människovärdigt att dela rum på det viset. Man kan inte ha med sig något i rummet. Man känner ingen hemkänsla. Det är inte bra.

35 äldre sjuka i behov av plats
Det är 35 äldre svårt sjuka som fått beslut om en plats inom särskilt boende, som inte har fått flytta på grund av att det saknas platser. I stället placeras merparten av dem i kommunens korttidslägenheter, eftersom de har så stort vårdbehov.

Det här gör i sin tur att alla korttidsplatser i kommunen är mer än fullbelagda, så vissa tvingas dela den enkla vårdlägenheten med andra lika sjuka, månad efter månad.

Läget är akut
Förvaltningschefen för nämnden för omsorg och hälsa, Rose- Marie Eriksson, som redan i oktober förra året slog larm till kommunstyrelsen och fullmäktige om problemen inom äldreomsorgen, säger att läget är akut.
– Det är jättebråttom. Vi skulle behöva köpa platser i annan kommun just nu för att kunna klara behovet.

Bråttom, bråttom, säger alltså förvaltningschefen som berättar att kommunen dessutom tvingats betala 140 000 kronor till landstinget bara under årets två första månader för äldre som fått bo på lasarettet på grund av platsbristen i kommunen.

Politikerna måste vakna nu, säger PRO:s ordförande.
– Ja, som det ser ut idag så är det inte roligt att bli gammal. Man fasar inför ovetskapen om man kommer att få någon hjälp eller inte.

Vad behöver göras?
– Det behövs fler platser. I första hand korttidsplatser som kan ta hand om dem som kommer hem för rehabilitering och sedan också att de som behöver sina platser på särskilt boende, ska få en plats. Vi har önskat detta länge och bönat och bett, men det hjälper inte.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista