På Högåsen i Alvesta finns det cirka 10 korttidsplatser som alla är ockuperade av personer som väntar på särskilt boende. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
ALVESTA

Äldre sjuka tvingas dela vårdlägenhet

"Det är många som reagerar"
1:21 min

Det är akut platsbrist för äldre sjuka i Alvesta kommun. Det saknas både korttidsplatser och permanenta lägenheter i särskilt boende, vilket fått till följd att svårt sjuka personer till och med tvingas dela vårdlägenhet med ett draperi emellan i flera månader i sträck.

Vi besökte ett av kommunens stora äldreboenden, Högåsen, för att höra hur situationen är där. Biståndshandläggaren Emma Dahlqvist berättade vilka som bor på korttidsplatserna på Högåsen.

– Det är personer som inte kan vara hemma av olika anledningar. Personer som är för sjuka för att vara i sitt hem. Det kan vara personer med t.ex. ett funktionshinder. Det kan också vara personer som känner sig otrygga i sitt hem.

På Högåsen i Alvesta finns det ungefär 10 korttidsplatser. De här korttidsplatserna är ockuperade av människor som går och väntar på att få komma till ett särskilt boende, en permanent plats.

Bättre med eget boende
Emma Dahlqvist säger att korttidsplatserna inte är en optimal situation om man väntar på särskilt boende.
– De får ju alla sina behov tillgodosedda. Egentligen så har man det ganska bra på en korttidsplats, men det allra bästa är att få ha ett eget boende.

Det är också många anhöriga som reagerar på situationen.
– Det är många som reagerar på att man får vänta väldigt länge på en plats i särskilt boende.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".