Ljungby har svårt att få sjuksköterskor under sommaren på grund av sitt geografiska läge. Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio.
KRONOBERG

Tufft hitta sjuksköterskor i sommar

"Ljungby har svårt att få sjuksköterskor"
1:32 min

Det blir svårt för vården att rekrytera sjuksköterskor även denna sommar. Under flera somrar har de brottats med att hitta folk och särskilt svårt är det att hitta sjuksköterskor som vill och kan jobba inom psykiatrin och i Ljungby.

Lina Tibblin är HR-konsult på Landstinget Kronoberg.

– De flesta vill jobba inom somatik och de flesta vill vara i Växjö. På klinikerna inom CLV är vi hyfsat bemannade, men Ljungby har svårt att få sjuksköterskor på grund av sitt geografiska läge. Även rättspsykiatrin och vuxenpsykiatrin har svårt att få sjuksköterskor.

Psykiatrin måttligt populär
Det är just vuxen- och rättspsykiatrin som tillsammans behöver mer sjuksköterskor eftersom de inte kan dra ner på sin verksamhet under sommaren.

Men det är inte dit de nyutexaminerade sjuksköterskorna söker sig, som är den största gruppen sommarjobbare.
– De flesta vill jobba inom somatiken med kroppssjukvård. Ett problem som vi då får är att sjuksköterskor som jobbar natt måste vara erfarna psykiatrisjuksköterskor. Då får vi använda bemanningsföretag istället.

Just nu är det runt 25 sjukskötersketjänster som fortfarande inte har tillsatts. På landstinget hoppas man på fler ansökningar. Det gäller även till skötare där man inte heller lyckats fylla alla platser.

När det kommer till undersköterskor däremot, så finns det ett överskott med sökande till sommaren.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".