Maria Gabrielsson är förste socialsekreterare i Alvesta. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio.
ALVESTA

Många på socialbidrag trots bättre ekonomi

"Skapar ett utanförskap för barn"
1:45 min

Trots att ekonomin har vänt så fortsätter det ekonomiska biståndet, det som tidigare kallades socialbidrag, att öka i länets kommuner.

En orsak är högre krav och minskade ersättningsnivåer i andra trygghetssystem som till exempel sjukförsäkringen.

– Vi har ungefär en tredjedel av våra bidragstagare som inte kan försörja sig på de pengar de får från trygghetssystemen, till exempel föräldrapenning, aktivitetsstöd, aktivitetsersättning, arbetslöshetskassor och liknande, säger Maria Gabrielsson, förste socialsekreterare i Alvesta.

2008 kom den ekonomiska krisen, allt fler tvingades söka ekonomiskt bistånd, det som tidigare kallades socialbidrag och kommunernas kostnader sköt i höjden. Alvesta var en av de kommuner i länet där det ökade mycket - kostnaderna steg med 28 procent mellan 2008 och 2009.

Men trots att ekonomin har vänt fortsätter kostnaderna att stiga.
– Ja, i allra högsta grad. Kostnaderna ökade med ungefär en miljon mellan 2009 och 2010.

Samma utveckling kan man se även i andra kommuner i Kronobergs län, även om ökningarna är lägre i vissa kommuner som Ljungby och Älmhult. Och Maria Gabrielsson anser alltså att det till stor del inte beror på konjunkturen utan på de hårdare kraven i trygghetssystemen.

Fler och fler kan inte försörja sig på de ersättningar de får eller blir utförsäkrade från exempelvis sjukförsäkringen. Och Maria Gabrielsson menar att det drabbar inte minst barnen.

– Det finns ju naturligtvis stor risk att det skapar ett utanförskap för barn att ha föräldrar som inte har råd att köpa cykel eller kan bistå med skridskor när skolan ska på utflykt, säger Maria Gabrielsson.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".