Nu planerar man nya grepp för att råda bot på vikariebristen, säger Christel Qvant på vikarieförmedlingen. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio.
VÄXJÖ

Nya metoder för att lösa vikariebristen

"Man kan tvingas ta ansvar"
1:44 min

Det är fortsatt mycket svårt att få fram vikarier inom skol- och barnomsorgen i Växjö kommun, något som vi tidigare rapporterat om.

Nu planerar man nya grepp för att råda bot på vikariebristen, säger Christel Qvant på vikarieförmedlingen.

– Vi jobbar på att vi ska ut via något som heter Offentliga jobb här framöver, ett så kallat massrekryteringsverktyg som vi ska skaffa i kommunen och sen är vi aktuella på universitetet i en organisation för lärarstuderande.

Vart femte ej besatt
Från tidig höst fram till och med mitten av februari fick vikarieförmedlingen drygt 4 500 förfrågningar från skolor och förskolor om vikariat från en halv till och med 14 dagars längd. Över 800 av dessa kunde aldrig besättas, det betyder nära vart femte vikariat.

Och det trots att arbetet för att knyta möjliga vikarier till förmedlingen pågår hela tiden.
– Vi har kontakt med 10-15 personer varje vecka som vi försöker få med i vikarieförmedlingen.

Får heltidsjobb
Tillgången på utbildade vikarier är dålig, de flesta utbildade får snabbt heltidsjobb runt om i landet och för de som kan ta de deltidsjobb som vikariaten handlar om, kan a-kasseregler sätta käppar i hjulen.

Bristen på vikarier tvingar fram oönskade lösningar ute på skolor och förskolor.
– Man kan tvingas ta ansvar för mer än en barngrupp eller undervisa mer än de timmar man egentligen ska, säger Christel Qvant.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".