Skanska stämmer Växjö kommun på fem miljoner

Ett av Växjös mest prestigetyngda byggprojekt de senaste åren blir nu ett ärende för Växjö tingsrätt - stadsbiblioteket.

Anledningen är att byggföretaget och Växjö kommun inte kan komma överens om betalningen.

Därför stämmer nu Skanska Växjö kommun på fem miljoner kronor.

Enligt Skanska har flera faktorer gjort att bygget blivit dyrare än beräknat och det anser företagsledningen att Växjö kommun ska stå för.

I sin stämningsansökan skriver Skanska bland annat att man inte fick tillgång till bottenplattan i tid och det gjorde att bygget försenades i fem veckor.

Företaget skriver också att byggandet i vissa delar av huset stoppades 2002 eftersom det visat sig att en bjälklagerkonstruktionen var nedböjd.

Orsaken till det var att det va fel i konstruktionen och ansvarig för den var en konstruktör som kommunen anlitat.

Parterna har hittills inte lyckats komma överens om vem som ska stå för slutnotan. Därför vänder sig nu Skanska till Växjö tingsrätt för att få ett domstolsutslag.

Skanska tog hem ordern 2001 sedan andra konkurrenter i byggbranschen valt att hoppa av. Budet låg då på 31 miljoner kronor för Skanskas del.

Sammanlagt har stadsbiblioteket kostat runt 90 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista