Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
-- Vi kommer att föreslå en begräsning av köp av smarta telefoner igen, säger Tina Lundström telefoniansvarig i Växjö kommun. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
VÄXJÖ

Slut på fritt val av tjänstetelefoner

"Begräsning av köp av smarta telefoner"
1:32 min

– Vi kommer att föreslå en begräsning av köp av smarta telefoner igen, säger Tina Lundström telefoniansvarig i Växjö kommun.

Slut på fritt val av dyra tjänstetelefoner i Växjö kommun. Efter vår granskning av mobiltelefoninköpen i Växjö kommun, blir det nu återigen en begräsning av vilka smarta telefoner cheferna får köpa.

– Våra användare vill ha support på sina mobiltelefoner och vi har svårt att ge support på samtliga modeller på marknaden, säger Tina Lundström, telefoniansvarig i Växjö kommun.

Tog tillfället i akt
Flera höga chefer, administratörer och rektorer tog tillfället i akt när kommunens så kallade sortimentsgrupp släppte inköpen av tjänstemobiler fritt i april förra året.

Många grundskolerektorer passade på att byta upp sig till Iphone 4 för runt 8 000 kronor, trots att mobilerna som ingår det beslutade standardsortmetet, också stöder kommunens e-post och är så kallade smarta telefoner. Fast betydligt billigare.

Iphones för 500 000 kronor
Från april förra året och fram till nu köpte kommunanställda smarta telefoner, som till exempel Iphone 4, för nära 500 000 kronor.

Redan den här veckan kommer kommunens sortimentsgrupp att föreslå en begräsning av antalet modeller som de anställda kan köpa, säger Tina Lundström, som också sitter i den så kallade sortimentsgruppen.

Dyrt inte orsak till uppstramning
Men orsaken till uppstramningen är inte att kostnaderna stuckit iväg, enligt henne. Utan att IT-avdelningen måste kunna ge support på de telefoner som finns hos tjänstemännen i kommunen.

– Vi vill också säkra upp våra telefoner, de måste passa in i vår IT-miljö, mot våra mejlsystem och liknande och då vill vi säkra upp att våra mobiltelefoner klarar av det, säger hon.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Tidigare artiklar

Iphone 4. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix och Stefan Gustavsson/SvD/Scanpix.

#bild=1552499##text=4371330#


#bild=1552495##text=4374184#


#bild=1552515##text=4374592#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".