Glasjätten säger nej till försäljning av Sandvik

Hoppet om att nya lokala ägare ska ta över det nedläggningshotade Sandviks Glasbruk i Hovmantorp är nu helt ute.

Efter förhandlingar med ägarna till Orrefors Kosta Boda står det nu klart att ledningen inte vill sälja Sandvik, enligt fackets bedömning.

Industrifackets lokale ordförande, Torbjörn Björk, säger att han är mycket besviken efter beskedet.

- Man hade fått hopp om fortsatt drift i någon form men nu ser det hopplöst ut, säger han till Sveriges Radio Kronoberg.

Enligt Torbjörn Björk så beror oviljan att sälja bruket på att Orrefors Kosta Boda vill behålla dom duktiga hantverkarna och glaskonstnärerna inom sin egen koncern.

I slutet på maj fick de 140 anställda på bruket besked om att det skulle läggas ner och att de skulle varslas om uppsägning.

Nedläggningsbeslutet möttes av kraftiga protester och manifestationer. En arbetstagarkonsult kopplades in och lokala affärsmän tog på sig uppdraget att försöka köpa bruket.

Men efter flera träffar med glaskoncernens ägare, Royal Scandinavia, så är alltså beskedet från Orrefors Kosta Boda att det inte finns något intresse därifrån att sälja Sandvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista