Man kan få hjälp när en anhörig blir svårt sjuk. Foto: Bertil Persson/Scanpix
Kronoberg

Få utnyttjar närståendepeng

"Tror inte allmänheten vet vad det är"
1:24 min

Möjligheten att få närståendepenning när en anhörig eller vän är svårt sjuk har funnits i många år, men det är få som ansöker om det.

– Eftersom jag själv inte kan svara på var jag hört det eller redogöra för vad det är för någonting så tror jag kanske att allmänheten inte riktigt vet vad det är, säger Pia Gustavsson från Växjö.

Närståendepenningen infördes redan i slutet på 80-talet. Och det innebär att den som har en anhöring eller nära vän som är svårt sjuk kan få ledigt från jobbet för att stötta och hjälpa den som är sjuk i upp till 100 dagar. Och man får då motsvarande sjukpenning i ersättning. Och för att få rätt till det här krävs ett läkarintyg som styrker att personen verkligen är svårt sjuk.

I Kronoberg var det 238 personer som fick närståendepenning förra året, och det är bara 60 fler än för 10 år sedan. Och Inger Kylestorp på Försäkringskassan säger att betydligt fler skulle kunna utnyttja det här.

– Ja, det tror jag. Med rätt information så finns det fler som skulle kunna använda detta.

Hur svårt är det att få det beviljat?

– Av de som söker så beviljas de flesta, men det är ganska starka kriterier för att man ska får det och det just det här med svårt sjuk, men de flesta beviljas ändå.

Inger Kylestorp säger att både Försäkringskassan och sjukvården kan bli bättre på att informera om närståendepenningen.

Och Liselott Fast från Växjö, som inte kände till att det här finns, tycker att det verkar vara en bra förmån.

– Det är väl jättebra. Jag har en sjuk mamma nu så det skulle ju vara kanonbra.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".