Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Förskola på tillfällig adress efter brand

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 05.30
"Jag kan inte uttrycka mig i ord"
1:35 min
1 av 3
I den här byggnaden på den hårt trafikerade Arabygatan kommer skolverksamheten för de 80 barnen att bedrivas provisoriskt. Foto: Thomas Graf/ Sveriges Radio
2 av 3
Det kommer troligen inte att gå att reparera förskolans lokaler. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
3 av 3
Rektor Ismail Abuhelal är bedrövad efter branden. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio

80 förskolebarn och deras lärare på Växjö Islamiska förskola, har sen i tisdags stått utan lokal efter att skolan rökskadades vid en mindre brand.

De baracker som skolan låg i bedöms nu vara totalförstörda och går inte att reparera. Så från och med idag kommer undervisningen att bedrivas i en provisorisk källarlokal på Arabygatan i Växjö, säger förskolans rektor Ismail Abuhelal.

– Personalen tycker att lokalen verkar bra som övergångslokal. Det enda är att det inte finns någon rastgård, men det finns skog i närheten dit vi kan ta barnen. Sen känns det väldigt jobbigt att placera skolan här nära en hårt trafikerad väg i ett industriområde, men vi gör vårt bästa för att barnen ska få en bra skolgång, säger Ismail Abuhelal.

För barnen och lärarna är branden ett hårt slag mot verksamheten. Att ingenting på skolan var försäkrat gör det ännu tuffare.

– Det är ofattbart, jag har svårt att uttrycka det i ord. Det är inte bara lokalerna som förstördes utan också läromedel, datorer och kameror och allt. Vi har heller inte hunnit försäkra allt.

– Vi köpte tårta veckan innan sportlovet och firade. I väntan på att allt skulle bli klart så skulle vi sen ringa försäkringsbolaget, men vi hann aldrig göra det innan det brann.

Igår kväll hade skolledningen ett möte med föräldrarna till de 80 förskolebarnen för att förklara hur verksamheten ska bedrivas framöver och idag är förhoppningen att barnen alltså ska börja skolan igen i den provisoriska lokalen på den hårt trafikerade Arabygatan. Hur länge barnen måste vara där är oklart.

– Det är svårt att säga idag, det kan handla om en månad eller det kan också handla om resten av terminen, det vet vi inte ännu, säger Ismail Abuhelal.

Enligt polisen så kan branden på förskolan vara anlagd, men Ismail Abuhelal hoppas verkligen att så inte är fallet:

– Jag vill inte tro det, särskilt som det handlar om barnverksamhet, jag vill inte förstöra min syn på människan så därför hoppas jag att branden inte var anlagd, avslutar Ismail Abuhelal.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".