ISHOCKEY

Stor dramatik - både TAIF och Troja till kval

Trojas Joakim Nettelbladt: ”Bara att förbereda sig”
3:05 min

Efter en osannolikt dramatisk sista omgång av Hockeyallsvenskan, stod det klart att både Troja och Tingsryd tvingas spela kvalspel till landets näst högsta serie.

Troja hade länge säker mark under skridskorna och Tingsryd hade möjligheten i slutminuten, men det blev Sundsvall som kravlade sig över kvalstrecket efter en sen vändning i sin match.

Förutsättningarna var annars att Troja, Tingsryd och Sundsvall stod på samma poäng inför avslutningsomgången. Troja mötte Leksand hemma i Sunnerbohov, Tingsryd mötte Örebro borta och Sundsvall mötte Mora på bortais.

Tidigt Trojagrepp
Och det var Troja som tidigt tog kommandot över den enda positionen, dessa tre lag emellan, som innebar nytt kontrakt utan kvalspel. Ljungbylaget tog ledningen samtidigt som både Tingsryd och Sundsvall hamnade i underläge.

Troja hade sedan "den säkra platsen" i sin hand under hela kvällen, så när som på när Leksand kvitterade i Sunnerbohov - en kvittering som snabbt byttes till ny Trojaledning. Sundsvall, som tidigt hamnade i underläge, kvitterade i sin match mot Mora och en galen jakt på segermål genomfördes i slutminuterna.

Sundvall vände
Och faktum är att Sundsvall knep platsen framför näsan på Troja med bara 55 sekunder kvar att spela genom att göra 4-3! Vild glädje utbröt vid slutsignalen, men då hade Sundsvall inte räknat med att Tingsryd skulle blanda sig i leken!

TAIF kvitterade till 2-2, dryga två minuter kvar i sin bortamach mot Örebro och i det läget behövdes det "bara" ett segermål för Tingsryd för att skicka ner Sundsvall på kvalplats. Dramatiken var alltså total i det läget.

TAIF orkade inte
Men Tingsryd lyckades inte göra mål vilket gjorde att Sundsvall undvek kvalspel. TAIF tog sedan hem extrapoängen i förlängningen, men till ingen nytta. Inte heller Trojas 5-3 hemma mot Leksand spelade någon roll eftersom ljungbylagets målskillnad var för dålig. Nedre delen av Hockeyallsvenskan slutar alltså:

12. Sundsvall, 50 p (-61)
----------------------------------
13. Troja, 50 p (-67)
14. Tingsryd, 49 p (-60)

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".