Sverige

Insatser mot dvärgbandmask utreds

Regeringen begär nu en snabb kartläggning av vilka insatser som krävs för att skydda människor mot smitta från dvärgbandmask hos räv.

Berörda myndigheter ska vara klara med ett förslag senast den 31 maj i år. För några veckor sedan slog Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) larm om att den elaka parasiten dvärgbandmask för första gången upptäckts hos räv i Sverige. Den sköts vid Lane Ryr norr om Uddevalla.

SVA får nu i uppdrag att tillsammans med Jordbruksverket och Socialstyrelsen analysera vad som bör göras för att kartlägga parasitens utbredning och bedöma smittrisken för människor. Åtgärder som kan bli aktuella är nya rekommendationer till allmänheten, informationskampanjer, skärpta föreskrifter och strategier för att bekämpa smittan.

SVA analyserar skjutna rävar på löpande band för att ta reda på hur spridd smittan är i landet. Fram till och med i måndags hade 174 rävar, från framför allt Väst-, Syd- och Mellansverige, undersökts utan att några fler fynd gjorts. Myndigheten har på sin hemsida en karta som visar var rävarna är skjutna. Från och med den här veckan analyserar SVA runt 200 rävar i veckan.

Även hundar i Uddevallatrakten undersöks och det finns också planer på att samla in och studera sorkar i fyndområdet.

P O Lindström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".