Kommunchefen Ove Dahl med sin oskyddade smarta telefon, där han har kommunena e-post bland annat. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

Chefernas telefoner en säkerhetsrisk?

"Så länge den inte är avstängd kan man gå in på den"
1:45 min

Säkerheten är svag på Växjö kommun smarta tjänstemobiler, som ett stort antal chefer skaffat sig på senaste tiden. Blir telefonen stulen eller kapad kan känsliga kommunala uppgifter, e-post till exempel, lätt hamna i orätta händer.

Ett stort antal höga kommunala chefer och rektorer bytte upp sig till nya smarta telefoner under 2010. En lite dator, som kan synkas med kommunens E-post system och kalender. Man kan ha med sig kommunen i fickan, kan man säga, och det är också vitsen med de smarta telefonerna, säger cheferna.

Tillgängligheten ökar och att ha tillgång till sin e-post vart man än går underlättar chefernas jobb. Men frågan är om kommunen hängt med när det gäller säkerhetsfrågorna? Nej, vi måste göra mer och det är på gång, säger kommunchefen Ove Dahl.

– Vår sortementgrupp håller på att titta om vi måste förstärka säkerheten när det gäller säkerheten på smarta telefoner i förhållande till vår policy. Tekniken går ju snabbt och det är möjligt att vi får göra ytterligare åtgärder när det gäller telefonerna, säger Ove Dahl.

För när det gäller kommunfolkets datorer, anses IT-säkerheten enormt viktig, och den skriftliga säkerhetspolicyn är omfattande. Bland annat ska man ha ett lösenord på minst 8 tecken på sin dator, man får inte koppla upp sig mot trådlösa nätverk, det finns virusskydd, brandvägg och så vidare och så vidare.

I kommunens olika verksamheter hanteras många känsliga och sekretessbelagda uppgifter, uppgifter som inte får hamna i orätta händer. Men vad händer om någon stjäl mobiltelefonen? Har cheferna lösenordskyddat sina mobiler och hur skyddar kommunen tjänstetelefonerna mot kapning och virus? Frågor som nu alltså kommunen ska ta tag i, säger Ove Dahl.

– Det är klart om mail kan bli åtkomliga om den blir stulen, finns det så klart risker med det, men man få ha någon slags rimligt nivå på detta.

Som högste kommunala tjänsteman har han själv en smart telefon, synkad med kommunens e-postsystem bland annat. Vi passade på att kolla hur det låg till med skyddet på hans telefon och det visade sig att det bara var att gå rakt in och öppna allt innehåll. Den var inte låst med lösenord. 

– Så länge den inte är avstängd, kan man ju gå in den ja, medger Ove Dahl.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".