Kronoberg

SKL: Glöm Skåne för Småland

Kronobergs framtid finns inte i Skåne utan tillsammans med de andra smålandslänen och Östergötland. Det menar SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, i en ny utredning.

Runt om i landet har länen svettats över hur regionindelningen ska gå till. Det gäller att komma överens, för annars kommer staten gå in och då är risken att man inte alls får som man vill.

I och med den här rapporten verkar det som arbetet tagit fart, trots att SKL egentligen inte har någon makt i frågan.

Det SKL gjort är att lyssna på alla läns önskemål och sedan delat in efter det och efter vad som är realistiskt. Och då faller en sydsvensk region med Skåne, Blekinge och Kronoberg. Här är det namnfrågan som ställer till det. Det är inte troligt att Skåne går med på att ha en region som inte heter just Skåne - och Blekinge och Kronoberg vill inte vara med i Skåne utan i en sydsvensk region.

Jönköping vill stå själva med en egen region, i alla fall enligt många tunga politiker. Men då måste de få ja av regeringen och dessutom hitta andra vägar att samarbeta med grannlänen, inte heller det ett troligt scenario.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".