Växjö

Ersätter olja med vetekli och flis

1:45 min

Den allt dyrare oljan och miljökraven ökar pressen på företagen. En av länets största oljeanvändare, Lantmännen Reppe Glukos, vill nu sluta med oljan och istället börja elda bioenergi.

Övergången till bioenergi kostar företaget 30 miljoner. I april ska Lantmännens styrelse ta ställning till investeringen,

– Vi planerar nu att ersätta vår oljepanna med en flispanna som ska eldas med skogsflis och vetekli, säger Erik Tellgren VD på Lantmännen Reppe glukos.

Ersätta oljan

Företaget vill nu ersätta 2500 kubikmeter olja med tio- till tolvtusen ton bioenergi. Det här bytet från fossilt till förnyelsebart bränsle görs inte enbart av miljöskäl. De närmaste åren ökar miljöavgifterna kraftigt. Fram till 2015 höjs koldioxidskatten till 1800 kronor per kubikmeter olja.

– Det är ytterligare en drivkraft för att genomföra det projektet. Vi hoppas att den nya pannan, som kostar 30 miljoner kronor att bygga ska vara på plats till 2013. Till den här investeringen har vi fått sex miljoner kronor i investeringsstöd från Naturvårdsverkets klimatinvesteringsprogram.

Fjärrvärme inget alternativ

Anledningen till att fabriken i Räppe förbrukar så mycket olja är att det krävs mycket energi för att dunsta bort vattnet ur sirapen som framställs av vete. Att ansluta företaget till fjärrvärmenätet är enligt Erik Tellgren inget alternativ.

– Fjärrvärme kan vi bara använda i begränsad omfattning. I vår tillverkningsprocess behöver ånga med högt tryck och det kan inte fjärrvärmenätet leverera, säger Erik Tellgren VD på Lantmännen Reppe glukos.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista