Sofia Hellström, Sandra Andersson och Sammy Safa är lärlingar på barn-och fritidsprogrammet i Växjö. Foto: Ines Micanovic/Sveriges Radio
Växjö

Lärlingsutbildning återinförs

"Jag var en försökskanin"
1:38 min

Efter några års testverksamhet är det nu klart att lärlingsutbildningar ska återinföras i den svenska gymnasieskolan. Utbildningsministern Jan Björklund träffade några av Växjös lärlingselever idag.

Hälften av din treåriga gymnasieutbildning ska vara vid skolbänken och resten ska vara på en arbetsplats.

Så kommer det se ut för dom som väljer att läsa lärling istället för högskole- eller yrkesförberedande utbildning på gymnasiet. Ett alternativ för dom skoltrötta, säger utbildningsminsiter Jan Björklund som idag besökte elever som är lärlingar på Ulriksbergsskolan i Växjö.

– Alla ungdomar vill inte bli akademiker och samhället fungerar inte heller om alla är akademiker. Vi behöver uppvärdera yrkesutbildningar i Sverige igen. En del ungdomar är väldigt skoltrötta när de är 16 år och jag tror det har varit ett misstag av Sverige att avskaffa lärlingsutbildningar så nu återinför vi det på bred front.

En de första i Sverige att nu slutföra en treårig lärlingsutbildning är Sammy Safa. Han läste också barn-och fritidsprogrammet i Växjö.

– Jag var en försökskanin. Det var ganska rörigt, man gick två dagar i skolan och sedan tre dagar på praktik. Det var aldrig den här vanliga skolmiljön, den försvann lite, säger Sammy Safa har precis gått ut barn- och fritidsprogrammet som lärling.

De verksamheter eller företag som kan tänka sig att ta emot en lärling ska få en ersättning på maximalt 15 000 kronor per elev varje år.

– Det är en väldigt tydlig erfarenhet från våra grannländer som har lärlingsutbildningar, exempelvis Danmark och Tyskland, att om det är så att en lärling är på en arbetsplats i tre år och det funkar bra och båda parter är nöjda så leder det väldigt ofta till en fast anställning efteråt, säger Jan Björklund.

Och Sammy Safa har redan lyckats få en fot in på Ulriksbergsskolan.

– Jag har vikariat fram till sommaren nu. Läraren och barnen har lärt känna mig under tre års tid och det är en trygghet och det underlättade för mig, säger han.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".